Christian Eriksens fald

Christian Eriksens fald

219,00 kr.

Udkom 5. april 2024

Bagsideteksten lyder:

Christian Eriksen lever og har det godt. Men vores fælles samtale om den dramatiske begivenhed fortsætter. Vores begejstring og vores forventnings glæde har fået en anden betoning. En alvor, et perspektiv. Det gør ikke vores fællesskab mindre. Tværtimod. Det er og bliver en begivenhed, som knytter os sammen. Det handler ikke kun om fodbold. Det er noget større. Det er en samtale om det fællesskab, vi ønsker at være.

CHRISTIAN ERIKSENS FALD er en montage-roman. Den består af citater fra alt det, der blev skrevet og sagt i medierne om Christian Eriksens hjertestop og landsholdets videre færd under EM i sommeren 2021. Samlet set et nationalt drama om hvordan “En enkelt mands kollaps blev en hel nations genoprejsning”.


Jyllands-Posten:
"Drewes' gennemlysning er grundlæggende rørende og intellektuelt stimulerende. (…) ’Christian Eriksens fald’ er en begavet refleksion over fællesskabets foranderlighed, skrøbelighed og besvær."

Frihedsbrevet:
"Under alle omstændigheder har Adam Drewes bedrevet en lettere drilsk og stærkt original montage-roman om hele Eriksen-sagaen, og den anbefales hermed på det varmeste."

Information:
"Det er spor som disse, der gør Adam Drewes’ konceptværk værd at læse – og ikke bare få forklaret idéen bag."

Tidsskriftet MÅL:
”Det er interessant på så mange niveauer: Historisk, sprogligt, mediekritisk, mellemmenneskeligt, religiøst og ikke mindst konceptuelt. Montageromanen er konceptuel på den fede måde. Den virkelig fede måde.”

Adam Drewes (f. 1974) har flere udgivelser bag sig. I 2021 udgav han det anmelderroste langdigt Kim Larsen? En bog, der udelukkende består af spørgsmål og som bruger den afdøde folkesanger som omdrejningspunkt for en undersøgelse af samtidens fællesskabsfølelse.

Udgivet med støttet af Statens Kunstfond.

Antal:
Læg i kurv

Yderligere citat fra Nicklas Freisleben Lunds anmeldelse i Jyllands-Posten 6.4.2024
"I forordet skriver Drewes, som sagt, at han vil finde frem til svaret på de større spørgsmål, som genlyder i en stjernes fald og landsholdets efterfølgende eventyr. Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at Drewes er en trickster. I hvertfald læser jeg "Christian Eriksens fald" som en bog, der overlagt producerer flere tanker end konklusioner."

Weekendavisen 5.4.2024:
"Drewes er en myreflittig kurator og har organiseret de mange brokker i én samlet, konceptuel romanfortælling, der begynder højspændt med en udskrift af DRs radiokommentering klokken 18.42 den 12. juni 2021 og falder i otte dele med sfæriske overskrifter som »Helten falder«, »Ringen« og »Et frit land igen«."

Yderligere citat fra anmeldelse i tidsskriftet MÅL 5.4.2024:
"Den enorme mængde af citater flyder sammen i sit helt eget fælleskab, skaber en særegen rytme og bliver “en del af noget større”. Den ene reference tager over, hvor den anden slutter. At læse bogen føles som at observere, hvordan et afsnit i danmarkshistorien blev skrevet. Hvert kapitel er en diskussion ved et middagsbord med en hulens masse midaldrende, mandlige sportsjournalister til bords."

I Kulturen på P1 torsdag den 3.4.2024
Lyt til første indslag her https://www.dr.dk/lyd/p1/kulturen/

Citat fra interview til JP (Sport) 23.3.2024:
Adam Drewes har i løbet af et par år undersøgt, hvordan vi talte om ikke mindst skrev om Christian Eriksens hjertestop i juni 2021. Resultatet er "Christian Eriksens fald". Hvordan kunne vi blive så opslugt af det?
"Jeg forsøger at stable en fortælling på benene om en enkelt mands kollaps, der bliver en hel nations genoprejsning."
"Jeg kalder det en montage-roman. Det er litteratur, ikke fiktivt, men struktureret som en roman med en hovedperson, bipersoner og et stort drama."

Yderligere citat fra Mikkel Zangenbergs anmeldelse i Frihedsbrevet 20.3.2024:
"[Det er] en meget grundig, begavet og elegant kortlægning af hundredvis af særligt journalistiske mænds udgydelser og reaktioner. På den anden side er det en sval hudfletning af den måde, hvorpå en enkelt hændelse bliver katalysator for endeløse strømme af nationalkonservatisme, neo-kristendom, rørstrømskhed og macho-myter – og i øvrigt også et folkeligt gennembrud for en nyere type følsom maskulinitet, sanktioneret af selveste Sankt Kasper Hjulmand: Spillerne og Hjulmand græd som piskede, og det var helt i sin orden."